Vize ihlali cezası

Vize İhlali Cezası ve Hesaplaması

Vize ihlali cezası hesaplama aracı ile ceza miktarını hesaplayın.

Vize İhlali Hesaplama Aracı

                                

Bu Eklenti Mıhcı Hukuk Bürosu Tarafından Geliştirilmiştir.

Vize İhlali Nedir?

Vize ihlali, yabancı bir ülkede vize süresi olarak öngörülen hukuki süreyi aşan bir zaman boyunca ülkede kalınması ya da vizenin amacı dışında kullanılması halidir.

Örneğin, yabancı ülkeden 3 aylık vize alan bir kimse bu ülkede 3 aydan daha fazla bir süre kalırsa, fazladan kaldığı zaman için vize ihlali cezası öder.

Aynı şekilde, vize alma amacına aykırı şekilde davranırsa yine vize ihlalinde bulunmuş olur ve bunun için ceza öder. Örneğin, öğrenci vizesi alarak ülkeye giren kişinin çalışıyor olması, bir ihlaldir ve ceza gerektirir.

Vize ihlali, yalnızca sayılan bu iki durumda değil, ülkeye baştan itibaren kaçak olarak girilmesi halinde de gündeme gelir. Özellikle son dönemlerde sıklıkla gündeme gelen bu tür olaylarda, kaçak olarak ülkeye giren yabancının vize ihlali cezasıyla yüzleşmesi söz konusudur.

Belirtilen ihlal türleri yanında, oturma ve çalışma izni sahiplerinin izin sürelerini aşacak şekilde ülkede bulunması veya izin gerekçesine aykırı hareket etmesi de vize ihlali cezasını gerektirir.

Özetlenecek olursa, aşağıdaki durumlarda vize ihlali gündeme gelir:

  • Yabancı ülkede vize süresini aşan bir zaman boyunca kalınması,
  • Yabancı ülkede, vizenin veriliş amacına aykırı faaliyette bulunulması,
  • Ülkeye kaçak yollardan girilerek vakit geçirilmesi,
  • Oturma yahut çalışma izin sürelerini aşan zaman boyunca ülkede kalınması,
  • Oturma yahut çalışma izni alan kişilerin bu izne aykırı faaliyette bulunması gibi durumlarda, vize ihlali yapılmış olur ve vize ihlali cezası uygulanır.

Vize İhlali Cezası Nedir?

Vize ihlali cezası, vize ihlalinde bulunan yabancı için bunun müeyyidesi olarak belli bir miktar cezaya hükmedilmesidir. Söz konusu vize ihlal cezası yanında, Vize İhlali Ofisi ayrıca idari para cezasına da hükmedebilir.

Bunlara ek olarak, kişi ülkeye vize alarak girmemişse vize harcı ödemelidir. İkamet izni almamış olması halinde kart ücreti de ödemelidir. Bunları bir liste ile de ifade etmekte yarar vardır.

Vize ihlali cezası kapsamında ödenmesi gündeme gelebilecek bedeller şunlardır:

  • Vize ihlali ceza bedeli,
  • Vize ihlali nedeniyle idari para cezası (Kurumun insiyatifine göre)
  • Vize harcı (Başta vize alınmamışsa)
  • Kart ücreti (İkamet izni alınmamışsa) ödenmesi gerekebilir.

Vize İhlali Para Cezası Hesaplama Nasıl Yapılır?

Vize ihlali para cezası hesaplama, aşağıdaki hususlar gözetilerek yapılır:

  • Yabancının vatandaşlık bağı ile bağlı olduğu ülke,
  • Yabancının ülkeye giriş ve ülkeden çıkış tarihi,
  • Yabancının Türkiye’ye vize ile girmiş olup olmadığı,
  • Yabancının vizesinin bitiş tarihi,
  • Yabancının daha önce ikamet izni almış olup olmadığı,
  • Yabancının ikamet izninin bitiş tarihi gibi kıstaslara bakılarak vize ihlali cezası hesaplaması yapılır.

Belirtilen kıstasları ayrı ayrı değerlendirmekte yarar vardır.

Yabancının Vatandaşı Olduğu Ülke

Yabancının vatandaşı olduğu ülke, vize ihlali cezası hesaplaması bakımından önem arz eder. Çünkü vize ihlali cezası hesaplanırken ülkeler için belirlenen ikamet harcının iki katı olacak şekilde kesilir ve her ülkenin ikamet harcı aynı değildir.

ABD, Fransa, Almanya, Hollanda, Kazakistan, Kırgızistan, Çin Halk Cumhuriyeti, Romanya, Pakistan ve daha birçok ülke için vize ihlali cezası, ilk ay için 50 USD’dir. Bunu takip eden her ay için de 10 USD eklenir. Bu hesap, 158 ülke bakımından geçerlidir.

Bunun dışında; Arnavutluk, Filipinler, İsrail, Japonya, Kamboçya, Kuzey Makedonya, Mali, Tacikistan ve Umman’da ise vize ihlali cezası ilk ay için 28 USD’dir. Bunu takip eden her ay için ise cezaya 7 USD eklenir.

Bir başka grup ise Belçika, Belarus, Cezayir, İspanya, Kuveyt, Lüksemburg, Malta, Singapur, Tayvan ve Ürdün’dür. Bu ülkeler için vize ihlali cezası, ilk ay için 18 USD’dir. Bunu takip eden her ay için ise cezaya 5 USD eklenir.

Bir başka grup; Etiyopya, Güney Kore, Hong Kong, Mikronezya ve Rusya’dır. Bu ülkeler için vize ihlali cezası, ilk ay için 14 USD’dir. Bunu takip eden her ay için ise 3 USD eklenir.

Son grup ise Fas, Fildişi Sahili, Irak, Karadağ, Mısır ve Tunus’tur. Bu ülkeler için vize ihlali cezası, ilk ay için 10 USD’dir. Bunu takip eden her ay için ise 1 USD eklenir.

Sayılan grupların dışında kalan 158 ülke, ilk belirtilen grupta yer almaktadır.

Vize İhlali Cezası ve Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Yabancının Türkiye’ye Giriş ve Çıkış Tarihi

Yabancının Türkiye’ye giriş ve çıkış tarihi, vize ihlali cezasının hesaplanması bakımından belirleyici rol oynar. Bu tarihler sayesinde hem ortada bir vize ihlali olup olmadığı hem de bir ihlal varsa bunun ne kadarlık zamana yayıldığı tespit edilmiş olur.

Yabancının ihlal süresi arttıkça ödemesi gereken vize ihlali cezası miktarı da artacağı için, ülkeye giriş ve çıkış tarihleri önem arz eder. Örneğin 1 aylık vize ihlalinde bulunmanın cezası bir Almanya vatandaşı için 50 Amerikan Dolarıdır. İhlalin 2 ay olması halinde ise vize ihlali cezası 60 Amerikan Doları olacaktır.

Yabancının Türkiye’ye Vize ile Girmiş Olup Olmadığı

Yabancının Türkiye’ye vize ile girmiş olup olmadığı, vize harcı ödenmesi bakımından önem arz eder. Ülkeye baştan itibaren vizesiz şekilde girmiş olan yabancı, vize ihlali cezasının yanında vize harcı da öder.

Ülkeye vize ile girmiş fakat bunu aşan bir süre boyunca ülkede kalarak vize ihlali yapmış olan yabancı ise vize ihlali cezasını öderken buna ek olarak vize harcı ödemesi yapmaz. Çünkü bunu başta zaten ödeyerek ülkeye giriş yapmıştır.

Yabancının Vizesinin Bitiş Tarihi

Yabancının vizesinin bitiş tarihi, vize ihlali cezasının hesaplanması bakımından önem arz eder. Çünkü vize bitiş tarihini izleyen ilk günden itibaren, vize ihlali başlamış olur ve ceza hesaplaması da işlemeye başlar.

Yabancının Daha Önce İkamet İzni Almış Olup Olmadığı

Yabancının daha önce ikamet izni almış olup olmadığı, vize ihlali cezası hesaplaması bakımından dikkat edilmesi gereken bir konudur. Çünkü ikamet izni almadan vize ihlalinde bulunan yabancı, buna ilişkin kart bedelini ödemekle yükümlüdür.

2024 yılı için bu bedel, 565 TL’dir. İkamet izni alarak ülkeye giren fakat kendisine verilen süreyi aştığı için vize ihlalinde bulunan yabancılar ise kart bedelini ödemeyecektir.

Yabancının İkamet İzninin Bitiş Tarihi

Yabancının ikamet izninin bitiş tarihi, vize ihlal süresinin hesaplanması bakımından önemlidir. Çünkü ikamet izninin bitimini takip eden ilk günden itibaren vize ihlali başlamış olur ve ihlal cezası da bu tarih baz alınarak hesaplanır.

Vize İhlali Cezası Nereye Ödenir?

Vize ihlali cezası, Vize İhlali Ofisine ödenir. Bu ofisler, genellikle havaalanlarında ve sınırlarda bulunmaktadır. Dolayısıyla, vize ihlalinde bulunan ve bunun cezasını ödemek isteyen yabancıların Vize İhlali Ofisine ödeme yapması gerekir.

Vize İhlali Sürelerine Göre Türkiye’ye Giriş Yasağı Cezası

Vize ihlali sürelerine göre, ihlalde bulunan yabancıya Türkiye’ye giriş yasağı cezası uygulanır. Bu cezanın ne kadar zaman için geçerli olacağı, yabancının vize ihlal süresine göre belirlenir.

Göç İdaresi Başkanlığına göre, 3 aydan fazla (3 ay dâhil) yasal kalış hakkı ihlalinde bulunan, bu durumları yetkili makamlarca tespit edilmeden önce Türkiye dışına çıkmak için kendiliğinden sınır kapılarına gelen ve varsa idari para cezalarını ödeyen yabancılar hakkında, 1 aydan 5 yıla kadar Türkiye’ye giriş yasağı cezası uygulanır.

Bu kapsamdaki yabancılar için ihlal süreleri ve bu süreler için uygulanacak Türkiye’ye giriş cezaları, aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

VİZE İHLAL SÜRESİTÜRKİYE’YE GİRİŞ YASAĞI SÜRESİ
3 ay – 6 ay arası ihlal,1 ay süreli giriş yasağı,
6 ay – 1 yıl arası ihlal,3 ay süreli giriş yasağı,
1 yıl – 2 yıl arası ihlal,1 yıl süreli giriş yasağı,
2 yıl – 3 yıl arası ihlal,2 yıl süreli giriş yasağı,
3 yıldan fazla ihlal,5 yıl süreli giriş yasağı.

Yasal kalış hakkı ihlalinde bulunup aşağıda sayılan hallerde ülkeden çıkış yapan veya sınır dışı edilen yabancılara ise 3 aydan 5 yıla kadar Türkiye’ye giriş yasağı kararı alınmaktadır.

  • Yasal kalış hakkı ihlalleri yetkili makamlarca tespit edilmeden önce Türkiye dışına çıkmak için kendiliğinden sınır kapılarına gelse de idari para cezalarını ödemeyen yabancılar,
  • 3 aya kadar (3 ay dâhil değil) yasal kalış hakkı ihlalinde bulunan ve hakkında sınır dışı etme kararı alınarak Türkiye’yi terke davet edilenlerden kendilerine tanınan süre içinde çıkış yapmayan ve/veya idari para cezalarını ödemeyen yabancılar,
  • İdari para cezalarını ödeyip ödemediğine bakılmaksızın 3 aydan fazla (3 ay dâhil) yasal kalış hakkı ihlalinde bulunan ve hakkında sınır dışı etme kararı alınarak Türkiye’yi terke davet edilen yabancılar,
  • İdari para cezalarını ödeyip ödemediğine bakılmaksızın ikamet/çalışma izni talepleri reddedildiği veya ikamet/çalışma izinleri iptal edildiği halde kendilerine tanınan süre içinde çıkış yapmayan yabancılar,
  • İdari para cezalarını ödeyip ödemediğine bakılmaksızın “180 günde 90 gün” kuralı çerçevesinde vizenin veya vize muafiyetinin kendisine sağladığı kalış hakkının tümünü kullandığı halde, 10 gün içinde ikamet iznine başvurma şartı ile ülkemize girişine izin verilmesine rağmen ikamet iznine başvurmayan yabancılar,
  • İdari para cezalarını ödeyip ödemediğine bakılmaksızın idari gözetim kararı sonlandırılarak alternatif yükümlülüklere tabi tutulan yabancılar,
  • İdari para cezalarını ödeyip ödemediğine bakılmaksızın görevli personel refakatinde sınır dışı edilen yabancılar

Bu kapsamdaki yabancılar için ihlal süreleri ve bu süreler için uygulanacak Türkiye’ye giriş cezaları, aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

VİZE İHLAL SÜRESİTÜRKİYE’YE GİRİŞ YASAĞI SÜRESİ
3 aya kadar ihlal,3 ay süreli giriş yasağı,
3 ay – 6 ay arası ihlal,6 ay süreli giriş yasağı,
6 ay – 1 yıl arası ihlal,1 yıl süreli giriş yasağı,
1 yıl – 2 yıl arası ihlal,2 yıl süreli giriş yasağı,
2 yıldan fazla ihlal,5 yıl süreli giriş yasağı.

DİKKAT: Tesis edilen giriş yasağı kararının süresi sona ermiş olsa dahi 492 sayılı Harçlar Kanundan ve diğer mevzuat hükümlerinden doğan idari para cezalarını ve diğer amme alacaklarını ödemeyen yabancıların söz konusu para cezalarını ve amme alacaklarını ödemedikleri müddetçe ülkemize girişlerine süresiz olarak izin verilmez.

Vize İhlali Cezası ve Hesaplamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Türkiye’ye Giriş Yasağı Uygulanmayacak Haller

Vize ihlalinde bulunan yabancının, buna rağmen Türkiye’ye giriş yasağı almayacağı duruma 6458 sayılı Kanunun m. 9/4 hükmünde şöyle değinilmiştir:

“Vize veya ikamet izni süresi sona eren ve bu durumları yetkili makamlarca tespit edilmeden önce Türkiye dışına çıkmak için valiliklere başvuruda bulunup hakkında sınır dışı etme kararı alınan yabancılara, idari para cezalarını ödemiş olmaları ve Bakanlıkça belirlenen ihlal sürelerini aşmamaları kaydıyla, Türkiye’ye giriş yasağı kararı alınmayabilir.”

Bunun yanında, Göç İdaresi Başkanlığına göre Türkiye’ye giriş yasağı uygulanmayacak haller şunlardır:

  • 3 aya kadar (3 ay dâhil değil) yasal kalış hakkı ihlalinde bulunan, bu durumları yetkili makamlarca tespit edilmeden önce Türkiye dışına çıkmak için kendiliğinden sınır kapılarına gelen ve idari para cezaları varsa bunları ödeyen yabancılar,
  • 3 aya kadar (3 ay dâhil değil) yasal kalış hakkı ihlalinde bulunan, hakkında sınır dışı etme kararı alınarak Türkiye’yi terk edebilmeleri için kendilerine tanınan süre içinde çıkış yapmak üzere sınır kapılarına gelen ve varsa idari para cezalarını ödeyen yabancılar.

Sayılan iki grup hakkında, Türkiye’ye giriş yasağı cezası uygulanmamaktadır. Dolayısıyla, vize ihlalinde bulunmuş olan yabancı için yukarıdaki şartları sağlayarak belirtilen gruplardan olmanın avantajı büyüktür.

Vize İhlali Yapan Kişinin Sınır Dışı Edilmemesi için Ne Yapılmalıdır?

Vize ihlali yapan kişinin sınır dışı edilmemesi için, insani ikamet izni yoluna başvurulabileceği gibi konu hakkında dava da açılabilir.

Vize ihlali yapan kişinin Türkiye’de çocuğu olmuşsa bu çocuğun yararını gözetmek üzere insani ikamet izni başvurusunda bulunulabilir. Aynı şekilde sağlık, aile vs gibi zorunlu nedenler mevcutsa bunlara dayanarak da insani ikamet izni başvurusunda bulunulabilir.

İnsani ikamet izni alınabildiği takdirde, vize ihlalinde bulunan yabancı sınır dışı edilmekten kurtulmuş olur. İnsani ikamet izni ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar, “insani ikamet izni nedir? nasıl alınır?” yazımızda yer almaktadır.

Vize ihlalinde bulunan kişinin sınır dışı edilmemesi için, bu karara karşı yürütmeyi durdurma talepli iptal davası da açılabilir. Burada yürütmeyi durdurmanın talep edilmiş olması nedeniyle, yabancı hemen sınır dışı edilmeyecek ve dava sonucu beklenecektir. Bu durumda, dava sonuçlanıncaya kadar yabancı Türkiye’de bulunabilir.

Vize İhlali Sonucu Deport Edilen Yabancı Nasıl Geri Dönebilir?

Vize ihlali sonucu deport edilen yabancı; deport süresini bekleyerek, meşruhatlı vize alma yöntemine başvurarak veya yürütmeyi durdurma talepli iptal davası açarak Türkiye’ye geri dönebilir.

Yabancının deport yediği süre birkaç aydan ibaret ise bu sürenin beklenmesi daha faydalı ve mantıklı olacaktır. Çünkü karara karşı atılacak herhangi bir hukuki adım, birkaç aydan daha kısa sürmeyecektir.

Vize ihlali sonucu deport edilen yabancı, meşruhatlı vizeye başvurarak da Türkiye’ye giriş imkanı bulabilir. Meşruhatlı vizenin ne olduğu, nasıl alınabileceği, hangi şartlara tâbi olduğu ve sürecin nasıl işlediğiyle ilgili bilinmesi gereken tüm noktalar, “meşruhatlı vize nedir? nasıl alınır?” yazımızda bulunmaktadır.

Vize ihlali neticesinde deport edilen yabancının Türkiye’ye girmesine imkan tanıyacak bir başka ihtimal ise bu karara karşı yürütmeyi durdurma talepli iptal davası açmaktır. Böylelikle, dava sonuçlanıncaya kadar deport kararı sonuç doğurmaz ve yabancının Türkiye’de bulunması mümkün hale gelir. Konuyla ilgili detaylar, “deport kararı nasıl kaldırılır?” yazımızda bulunmaktadır.

Sayılan hukuki imkanlardan hangisinin daha mantıklı olduğu, duruma göre değişebilir. Belirtilen yöntemlerden hangisinin somut olayın şartlarına göre daha uygun düşeceği konusunda, alanında uzman yabancılar avukatına danışmakta yarar vardır.

Vize İhlali ile Birlikte Ayrıca Tahdit Kodu Konulması Durumu

Vize ihlali ile birlikte ayrıca yabancı hakkında tahdit kodu konulursa bu durumda tahdit kodunun kaldırılması gerekir. Tahdit kodunun kaldırılması için idari başvuru ve iptal davası süreçleri işletilmelidir.

Tahdit kodlarının çeşitleri, içerikleri ve tahdit kodunun kaldırılmasına ilişkin sürecin işleyişine dair bilinmesi gerekenler, “yabancı tahdit kodları ve tahdit kodunun kaldırılması” yazımızda yer almaktadır.

Sonuç

Vize ihlali cezası ve hesaplaması, yabancının vatandaşı olduğu devlete, ikamet izni yahut vize sahibi olup olmadığına, ne kadarlık bir zaman dilimi için vize ihlalinde bulunduğuna ve somut olayın diğer şartlarına göre yapılır. Bu konuda herhangi bir hukuki mağduriyet yaşamamak adına, uzman yabancılar avukatından destek almakta yarar vardır.